Παρχάρια Ροδόπης

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ανθρωπιστική Βοήθεια για την Σερβία


Σε μια νέα συνεργασία με την εθελοντική δράση "ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα", τα παιδιά του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα", συγκέντρωσαν ρούχα και τρόφιμα ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες Σέρβους.
Να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν και αυτοί στο κάλεσμά μας για βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας.









Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία

Από την συμμετοχή του Συλλόγου στις εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού που διοργάνωσαν τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης και περιελάμβαναν ομιλία- ανοιχτό μάθημα για την Γενοκτονία από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Παυλίδη και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του από Τραπεζούντος Χρύσανθου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα.










Βίντεο:




Παρακάθ στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα"

Με την ολοκλήρωση και των φετινών Παρχαρίων, το ΔΣ του Συλλόγου συγκέντρωσε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η δύσκολη δουλειά της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και της φιλοξενίας των επισκεπτών μας, καθώς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αρμενίας "Ο Πόντος", οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στα Παρχάρια μας και με την ευκαιρία εμφανίστηκαν και στην κεντρική σκηνή της Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου για τον εορτασμό των Ελευθερίων Θράκης.
Η Ελληνική Κοινωνική Οργάνωση «Πόντιοι» του Ερεβάν δημιουργήθηκε το 1995 ε πρόεδρο τον κ.  Λαβριέντιεφ Πέτρο, και αντιπρόεδρο τον κ.  Νικολαΐδη Φρόντικ, ο οποίος και κατέγραψε «όλους» τους Πόντιους (Έλληνες) που ζουν στην πρωτεύουσα και στις κοντινές περιοχές. Στις 05.12.1998 ο κος Φρόντικ Νικολαΐδης εκλέχθηκε ως πρόεδρος και επανεκλέγεται πρόεδρος μέχρι και σήμερα σε εκλογές του συλλόγου που γίνονται  κάθε 4 χρόνια.  
Με βάση την καταγραφή στην κοινότητα υπάρχουν 1187 άτομα ελληνικής καταγωγής (τουλάχιστον από μάνα ή πάτερα Έλληνα-Πόντιο), δηλαδή περίπου 600 οικογένειες.

Οι στόχοι της κοινότητας είναι: να διατηρεί τα ελληνικά-ποντιακά ήθη και έθιμα, την ψυχή, να φροντίσει να μην ξεχαστεί το παρελθόν, να αναθρέψει την νεολαία με ελληνική και ποντιακή παράδοση, πολιτισμό καθώς και να της μεταδώσει την γλώσσα.
Η κοινότητα κάθε χρόνο γιορτάζει και τιμά της ημέρες και γιορτές της «25ης Μαρτίου», το «Όχι», την ημέρα του Πολυτεχνείου «17 Νοεμβρίου», και κάθε χρόνο στις 24 Απρίλη την ημέρα γενοκτονίας των Αρμένιων και στις 19 Μαΐου την ημέρα γενοκτονίας Ποντίων και Ελλήνων Μικράς Ασίας η κοινότητα αφήνει λουλούδια στην αιώνια φωτιά (Tsitsernakaberd) – μνημείο Γενοκτονίας Αρμένιων  στο Ερεβάν εις μνήμη των θυμάτων. 
         Στα γραφεία του Συλλόγου, οι πάντα δραστήριες γυναίκες μας, με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο, Βαλεντίνα Πορουτσίδου, έστρωσαν ένα πλούσιο τραπέζι και περιποιήθηκαν δεόντως τους φιλοξενούμενούς μας. Ακολούθησε το παραδοσιακό παρακάθ με την απαραίτητη συνοδεία της λύρας και των ποντιακών τραγουδιών από τους Γ. Νικολαΐδη και Ν. Φουλιρά. Τον λόγο πήραν οι  πρόεδροι των δύο Συλλόγων για να ευχαριστήσουν, ο κ. Φρόντικ Νικολαϊδης για την φιλοξενία και ο δικός μας Αβράμμ Φωτιάδης για την παρουσία και την συμμετοχή, απονέμοντας του και το αντίστοιχο αναμνηστικό.
 Αργότερα στην παρέα μας προστέθηκε και ο Δήμαρχος της Κομοτηνής κ. Γ. Πετρίδης, ενώ κοντά μας από την αρχή της διοργάνωσης ήταν και η Δημοτική Σύμβουλός Α. Καρελιάδου.
Μετά το γεύμα ακολούθησε προγραμματισμένη εκδρομή για τους φιλοξενούμενους μας από το εξωτερικό, η οποία περιελάμβανε επίσκεψη στο Μετόχι του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος, επίσκεψη στην Ρωμαϊκη Αγορά στην Μαρώνεια και στο λιμάνι του Αγ. Χαράλαμπου και κατέληξε στις Καγκέλες για τον απογευματινό καφέ με θέα την φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Στην εκδρομή μας συνόδεψαν και τα παιδιά της χορευτικής μας ομάδας με τους γονείς τους, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν μετά από μια περίοδο πολύ πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με ανοιχτή πρόσκληση εκατέρωθεν για νέες επισκέψεις και συνεργασίες.

















Βίντεο:





Βίντεο από τα Παρχάρια 2014












Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ελευθέρια Θράκης 2014

Κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου η Θράκη τιμά την απελευθέρωση της  το 1920, με πολυήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς Συλλόγους. Φέτος οι εκδηλώσεις διήρκεσαν από τις 6 έως τις 14 Μαΐου, ενώ στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και τα "Παρχάρια" του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα".

Η Θράκη υποδουλώνεται στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα ο Ελληνισμός της Θράκης δημιουργεί τα πολιτιστικά και οικονομικά δεδομένα που θα επιτρέψουν να διεκδικήσει με άλλες πλέον προϋποθέσεις την απελευθέρωσή του και τελικά την ένταξή του στον εθνικό κορμό. Τότε η Οθωμανική αυτοκρατορία εκχωρεί στους υπόδουλους την αυτοδιαχείριση των κοινοτικών πραγμάτων που αφορούσαν τη λατρεία, την εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο.

Αυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν και τις βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της Θράκης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Στην Εθνεγερσία του 1821 η Θράκη προσφέρει στον Αγώνα πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Όλες οι επαναστατικές ενέργειες διαλύθηκαν και οι επαναστάτες εξοντώθηκαν. 
Στο τέλος του Α’ Βαλκανικού πολέμου η Θράκη περνά από τα χέρια των Οθωμανών στα χέρια των Βούλγαρων. Ακολουθούν διωγμοί, εξορίες, προσφυγιά των Ελλήνων. Μία σύντομη αλλά ιδιαίτερα σκληρή περίοδος. Η εδαφική απληστία όμως των Βουλγάρων οδηγεί την Ελλάδα και τις γείτονες χώρες στον Β’ Βαλκανικό πόλεμο και την κατάληψη από τα στρατεύματα τον Ιούλιο του 1913 ολόκληρης της Δυτικής Θράκης. Παράλληλα την Ανατολική Θράκη καταλαμβάνει τότε ο τουρκικός στρατός.Με την συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913 η Δυτική Θράκη επιδικάζεται στους Βούλγαρους. Ο Θρακιώτικος λαός εξεγείρεται, απωθεί τις Βουλγαρικές δυνάμεις, κηρύσσει την αυτονομία της περιοχής και σχηματίζει προσωρινή Κυβέρνηση.Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως, τηρώντας τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκαταλείπει τη Θράκη , η οποία παραδίνεται στους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1913. Η ελευθερία κράτησε λοιπόν μόνο τρεις μήνες και έμελλε να αργήσει άλλα έξι χρόνια. Η Βουλγαρική κατοχή κατέστρεψε στα χρόνια που ακολούθησαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. 250,000 Έλληνες της Θράκης οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Δεκάδες χιλιάδες σφαγιάσθηκαν.Το τέλος του Α Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την Τουρκία ηττημένη. Η Ελλάδα διεκδικεί ξανά όλη τη Θράκη. Τότε η Γαλλία, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δια του αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής Γάλλου Φρανσουά ντ Εσπεραί διατάσσει τα συμμαχικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Δυτική Θράκη, επίσημα, για λογαριασμό της συμμαχίας, ουσιαστικά όμως για την επίτευξη των δικών της βλέψεων. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο μπαίνουν στην Ξάνθη και στη συνέχεια ελευθερώνουν όλη τη Δυτική Θράκη από τους Βούλγαρους.Οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν στη Θράκη καθεστώς διασυμμαχικής κατοχής, ονομάζοντάς την “Χώρα της Θράκης”. Επίσημη γλώσσα ήταν η Γαλλική. Τη Διοίκηση της Θράκης ανέλαβε κατ΄ εξουσιοδότηση του Αρχιστράτηγου ο Στρατηγός Σαρπύ.Ο Χαρίσιος Βαμβακάς ο οποίος εστάλη στην έδρα της Διασυμμαχικής Διοικήσεως, την Κομοτηνή, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως και έμπιστος άνθρωπος του Ελευθερίου Βενιζέλου, επέτυχε τελικά να αποδοθεί και ενσωματωθεί η Δυτική Θράκη στην Ελλάδα. Έτσι την 13η Μαΐου του 1920 ο ελληνικός στρατός υπό τον διοικητή Ζυμβρακάκη έλαβε την διαταγή να κατευθυνθεί στην πόλη της Κομοτηνής ώστε την 14η Μαΐου να βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ν. Ροδόπης. 
Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.Οι Θρακιώτες μαθαίνουν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το εξής τηλεγράφημα του ίδιου του Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης: « Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι’ ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας το χορευτικό του στην κεντρική σκηνή της πλατείας Κομοτηνής στις 13 Μαΐου και συμμετέχοντας στην παρέλαση την 14η Μαΐου.

Φωτογραφικό Υλικό: