Παρχάρια Ροδόπης

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Βιογραφικό


Ο πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2002 με έδρα την Κομοτηνή και διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Στο Σύλλογο λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:

1. Διδασκαλίας Ποντιακού χορού με χοροδιδάσκαλους τον κ. Σακίδη Νίκο στο παιδικό τμήμα, την κ. Μουρατίδου Έλσα στο τμήμα των αρχαρίων και τον κ. Γιάννη Νικολαΐδη στο τμήμα των παραστάσεων.
2. Χορωδίας με υπεύθυνη την καθηγήτρια μουσικής κ. Αυγητίδου Βίκη.

3. Θεάτρου με υπεύθυνο το μέλος του Συλλόγου Νιζαμίδη Περικλή.

4. Εκμάθησης παραδοσιακών ποντιακών οργάνων όπως λύρας, αγγείου, ζουρνά και νταουλιού με υπεύθυνο τον κ. Φουντουκίδη Χαράλαμπο.

5. Τμήμα συγκέντρωσης Λαογραφικού και ιστορικού  υλικού με υπεύθυνη την κ. Καρελιάδου Αφροδίτη.

6. Τμήμα Ποντίων Κυριών με Υπεύθυνη την κ. Φραγκοπούλου Βαλεντίνα.

7. Τμήμα Νεολαίας με Υπεύθυνο τον Δρωσίδη Ηλία.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου:

1. Το έθιμο Μεϊμούνια ή Μωμογέρια αναβιώνει κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της  πρωτοχρονιάς τόσο στις Σάπες όσο και στους δρόμους τις Κομοτηνής.
2. Το έθιμο Κερκέλια αναβιώνει κάθε Κυριακή των Βαΐων στην περιοχή της εκτενεπόλ.
3. Το ταφικό έθιμο των Ποντίων της Κυριακής του Θωμά συνεχίζει ευλαβικά στο Δημοτικό νεκροταφείο της πόλης της Κομοτηνής όπου παρατίθεται τράπεζα αγάπης.
4. Συμμετοχή στον εορτασμό των Ελευθερίων της Θράκης στις 14 Μαΐου.
5. Συμμετοχή στις επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου.
6. Αναβίωση του ολοήμερου υπαίθριου πανηγυριού  «ΠΑΡΧΑΡΙΑ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2002 στην Ορεινή Ροδόπη και αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό συναπάντημα για την Περιφέρειά μας.
7. Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την Ιερά πανηγύρι του ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Εκτενεπόλ.
8. Έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή ενός DVD με Ποντιακά έθιμα.
9. Εκδόσεις περιοδικών, εντύπων και βιβλίων όπως το ετήσιο περιοδικό “Παρχαρια” που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 2003, το περιοδικό Ανέσβυγος Αροθυμία ή Άσβεστη Μνήμη, το έντυπο για τον Ποντιακό Γάμο «Η Προξενεία πα τέχνην έν», το περιοδικό-Λεύκωμα «Ο πολιτισμός των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας» και το βιβλίο «Ακριτών Γενεά» σταθμό ορόσημο για την ιστορία των ποντιακών οικισμών του νομού μας και τις γαστρονομικές συνήθειες των Ρωμιών της Μαύρης Θάλασσας.
10. Η θεατρική του ομάδα έχει παρουσίαση τα θεατρικά έργα στην Ποντιακή διάλεκτο «Η Προξενεία πα Τέχνη έν» και το μονόπρακτο «Ρωμαίικα Παρακάθια» αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις.  Η θεατρική  ομάδα συνεχίζει το έργο της με το θεατρικό έργο “Τη Τρίχας το Γεφύρ΄”.
11. Ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει ομιλίες με ποικίλα θέματα όπως: «Οι Καμπάνες του Αγίου Ευγενίου» με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα κ. Ανδρεάδη Γεώργιο και «Ο Κρυπτοχριστιανισμός στον Πόντο» με κεντρικό ομολητή τον ιστορικό κ. Φωτιάδη Κων/νο.
12. Το 2008 πραγματοποίησε οδοιπορικό στον Πόντο και αφού διέσχισε την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία έφτασε στα Αρμενοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Γάρς στον νότιο Καύκασο από όπου κατάγεται μεγάλη μερίδα Ποντίων συντοπιτών μας.
13. Έχει ανταλλάξει επαφές με συλλόγους της γειτονικής χώρας Τουρκίας και προγραμματίζει επαφές με αντίστοιχους συλλόγους τις Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η χορευτική ομάδα του Συλλόγου συμμετείχε κάθε χρόνο στην διοργάνωση του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Χορού αλλά και σε αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου